A fejfájás okai II. rész

fejfájás okai II. részCikksorozatunk előző részében már olvashattak a fejfájás kialakulásának egyes okairól, jelen cikkünkben tovább taglaljuk ezt a témát.

Rossz alvás, kialvatlanság

fejfájás kialakulhat a rossz alvás, kialvatlanság miattKi ne tudná, hogy mennyire fontos a pihenés és a kielégítő alvás. A többszöri éjszakai felébredés és a visszaalvási nehézség bizony hosszabb távon kialvatlansághoz, majd kimerüléshez vezethet, ami provokálhatja a fejfájást. Ezért fontos, hogy az alvászavarokat próbáljuk meg már a kezdeti időszakban orvosolni, hogy lehetőleg ne váljon krónikussá. Ne felejtsük el, hogy az éjfél előtti alvással töltött órák duplán számítanak. Mindenkinek más és más az alvásigénye. Általában mindenki tudja, hogy hány óra számára az optimális. Előfordulhat, hogy néha kevesebb idő jut alvásra, de ezt alkalmas periódusban igyekezzünk bepótolni. A fejfájás okai között mindig gondoljunk kialvatlanságra is.

 

Túlzott testmozgás

fejfájás egyik oka lehet a túlzott testmozgásHa túlzásba visszük a testmozgást vagy a nem kellően előkészített sport tevékenységet, akkor fejfájás alakulhat ki. Itt természetesen a túlzásba vitt esetekről és nem az egyébként nagyon fontos testmozgásról beszélünk. Az intenzív mozgás hatására hirtelen megváltozott nyaki és agyi vérkeringés fejfájáshoz vezethet. Ennek része lehet az esetleges rossz légzéstechnika, amikor a nem kielégítő oxigén ellátás, illetve relatív agyi oxigén hiány miatt fellépő fejfájás. A fokozatos terheléssel járó megtervezett edzés programok viszont kiválóan javíthatják az idegfeszültség által kiváltott fejfájásokat. Segít kikapcsolni, felfrissülni.

 

Rossz testtartás

Fejfájás kialakulása a hanyag tartás miattNapjainkban sajnos egyre gyakoribbá váló probléma a rossz testtartás. Keveset mozgunk, túl sokat ülünk iskolapadban, számítógép előtt vagy TV előtt. A rossz testtartás miatt, a csigolyák között kilépő idegek időnként irritálódhatnak. Ez önmagában is előidézhet tenziós fejfájást, de a védekező mechanizmusok miatt kialakuló izom összehúzódások, izomgörcsök miatt is megváltozhat a nyaki és agyi keringés, ami szintén fejfájást provokálhat. Ezért nagyon fontos, hogy a gerincet sínező izomzat megfelelő erővel és kitartással rendelkezzen és ennek eléréséhez legjobb eszköz a rendszeres sporttevékenység. Az ülő foglalkozásúaknál ügyeljünk a jó testtartást biztosító ülőalkalmatosság a helyes megválasztására.

 

Fogcsikorgatás, éjszakai szorítás

éjszakai fogcsikorgatásHa esetleg migrénes vagy gyakran fáradt amikor felkel vagy fáj a nyaka illetve a válla reggelente, akkor bizony gondolni kell fogcsikorgatásra, éjszakai fog-szorításra. A leggyakrabban nem is tudunk róla, gyakran a párunk figyelmeztet az éjszakai csikorgatásra vagy szorításra. Pedig tény, hogy az emberek jelentős hányada álmában vagy stressz helyzetekben csikorgatja a fogát. Ez akár hosszabb ideig is eltarthat és ilyenkor bizony fejfájást, migrént is provokálhat. Tartós fennállása esetén a fogak akár el- vagy kimozdulhatnak, illetve a fogművek vagy pótlások esetleg károsodhatnak.

 

Vezessen fejfájás-naplót

Gyakran segít a fejfájás okának kiderítésében, ha fejfájás naplót vezetünk. Érdemes feljegyezni, hogy a fejfájás kezdete előtti 12-24 órában volt-e front és ha igen akkor hideg vagy meleg. Jegyezzük fel azt is, hogy hány órát aludtunk, mit ettünk, mit ittunk, volt-e nagyobb fizikai megterhelés, hol és hogyan fájt a fejünk. A naplót érdemes elvinni fejfájás centrumba és ott konzultálni orvosával.

Vezessen Ön is fejfájás-naplót (az alábbi linkről letölthető): http://www.gvmd.hu/htm/fejfajas.htm

A fejfájás okai II. rész
Cimkék:     

Vélemény, hozzászólás?