Térdfájdalom

Az emberi szervezet fantasztikus önregenerációs képességgel lett megáldva. Vannak azonban olyan, sok-sok éve fennálló hatások, amelynek következtében az önregenerációs képesség jelentősen kimerül és ez krónikus, degeneratív állapotokhoz és térdfájdalom kialakulásához vezet.

A Térdkopás

A térdkopás kialakulásához általában évtizedek kellenek. Az izületi felszíneket borító üvegporc degenerálódik, felrostozódik, elkopik. Az alatta lévő csontrégió nem bírja annyira a terhelést, mint a porc, ezért a csonttömeg vaskosabbá válik, hogy megbírkózzon a feladattal és emiatt a térdizület kiszélesedik. Deformitások, meszes felrakódások alakulnak ki.

Tünetei a főleg reggeli „beinduláskor” jelentkező térdfájdalom, amely terhelésre fokozódhat, megduzzad, bevörösödik és melegszik. Előre haladott esetben már nyugalmi állapotban is felléphet a fájdalom. A kezelés összetett és mindig egyedi kell, hogy legyen. A legfontosabb először a térdfájdalom csillapítása, hogy javuljon a funkció, a tápanyag- és oxigénellátás, a salakanyag elszállítás és az izületi kenőfolyadék termelés. Fontos része a komplex eljárásnak az ízület környéki izmok megerősítése.

térdfájdalom kezelése manuálterápiávalA térdkopást IBR-SYSTEM biofeedback kezeléssel, akupunktúrával, lézer akupunktúrával, manuál terápiával, lökéshullám terápiával, GUNA-terápiával, gyógytornával, hagyományos fizikoterápiával hialuronsav injekcióval kezeljük. A hialuronsav az ízületi kenőanyag fő alkotóeleme. Képes csökkenti a súrlódást és a tüneteket.

A gyógyulási idő a kombinált technológiákkal lényegesen lecsökkenthető. A sérülés mértékétől függően a kezelés 1-4 hetet vesz igénybe.

 

Térd sérülés, térdfájdalom

A térd az egyik legbonyolultabb és legsérülékenyebb ízületünk. Elég egy rossz mozdulat és szerencsétlen esetben egy életre szóló problémát okozhat. Sérülhetnek a térd szalag rendszerei, amik a térd stabilitását adják, de gond lehet a porc rendszerrel és az ízületi egyenetlenséget „kiigazító” porcos gyűrűk (meniscus) állapotával is. Ritkábban előfordulhat, hogy műtéti megoldásra is szükség van, de az esetek nagyobb részében a kombinált technológiákkal kitűnő eredmény érhető el.

Sérülés esetén a térd körüli izomzat egy ideig görcsösen összehúzódik, mintegy védve, sínezve a térdet, hogy ne is tudjuk mozgatni. Ezután az izomgörcs oldódik és fokozatosan kezd helyreállni a működés a megindult mozgatások és mozgások segítségével. Ha külső rögzítésre is szükség volt, akkor a kezdeti izomgörcs lassan oldódik, ugyanakkor a hetekig tartó nyugalomba helyezés miatt az izomzat többé-kevésbé sorvad. Az izomzat erejének visszaállítása következetes gyógytornát igényel a későbbiekben.

A gyógyulási idő a kombinált technológiákkal lényegesen lecsökkenthető. A sérülés mértékétől függően a kezelés 1-4 hetet vesz igénybe.

Fáradásos sérülések (un. futó térd, ugró térd)

térdfájdalom kezelése

Az un. fáradásos sérülések lassan, hónapok vagy évek alatt alakulnak ki. Az ok valójában krónikus túlterhelés. Ez kialakulhat például egy új cipő miatt megváltozott tartási szokás miatt vagy egy szokatlan, nagyobb fizikai megterhelés − pl. építkezésen való besegítés − hatására. Az érintett inak vagy szalagok régóta fennálló degenerációja áll a háttérben. Ilyenkor az eredeti, munkát végző szövet kötőszövetes átalakulása figyelhető meg. Ez a kötőszövet nem képes arra a feladatra, amit az eredeti izom szövet el tudott látni, ezért lényegesen sérülékenyebb a túlterhelések hatására.

A fáradásos sérüléseknek külön elnevezésük van:. futó térd, ugró térd…

Az izomszövet a terhelés után gyorsabban regenerálódnak, mint az ínszövet. Az ínak vérellátása rosszabb, ezért nem kapnak elég vért. Emiatt tartósan oxigénhiányos és tápanyag hiányos állapotba kerülnek. A regenerálódás során az újonnan felépülő szövet alkalmazkodik ehhez a csökkent anyagcseréjű állapothoz viszont ennek az lesz az ára, hogy nem képes ugyanarra a teljesítményre, ezért kevésbé bírja a terhelést.

A kezelések során ezt a degenerációt megállítjuk és segítünk az eredeti állapot regenerációjában. Az esetek túlnyomó többségében a komplex technológiával ez elérhető. A vérellátás helyreállásával beindul az optimális regeneráció.

A gyógyulás hosszú folyamat, 3-4 hónap, de akár egy évig is eltarthat.

Konzultáció és időpont kérés

Térdfájdalommal kapcsolatban hívja rendelőnket a

+36(30) 937 3883-as számon, vagy kérjen időpontot online!

Időpontot kérek!

konzultáció - magénrendelés

Komplex terápiás eljárásunkban a következő módszereket kombináljuk:

Térdfájdalom
Cimkék: