Fejfájás okai I. rész

fejfájás okai I. részAbban az esetben, amikor a fejfájás okai szervi problémákra nem mutathatók ki, funkcionális fejfájásról beszélünk. Ilyenkor a vizsgálatok nem találnak agydaganatot vagy agyvérzést vagy esetleg agyhártyagyulladásból visszamaradt hegesedést stb. A beteg feje mégis fáj. Ez jellemző a fejfájások 95 %-ára. Ezekben az esetekben a szervezet működésében következnek be olyan változások, amelyek megváltoztatják például az agy vérkeringési viszonyait vagy egyéb módon válthatják ki a fejfájást.

A fejfájás okai a következő problémákra vezethetők vissza

Epe és máj diszfunkció

Az ókori Kínában is ismert volt már, hogy az epe és a máj működési zavarai következtében fejfájás alakulhat ki. Ezért, ha valakinek rendszeresen visszatérő fejfájásai vannak, érdemes ezeket a szerveket megvizsgáltatni. Megelőzésképpen érdemes reggel az epe ürülés segítése érdekében elfogyasztani egy fél vajas zsemlét.

Hormonális változások

A menstruációs ciklussal rendszeresen együtt járó migrénes fejfájás ugyancsak gyakori jelenség. Ilyenkor a menstruációs ciklust szabályozó hormonális változások állnak a fejfájás okainak hátterében. Ezekben az esetekben javasolt a Cimicifuga racemosa C6 nevű homeopátiás készítmény, amelynek szedését a várható menszesz előtt 3-4 nappal kell elkezdeni és a menszesz első három napján még folytatni érdemes, ezután el lehet hagyni.

Időjárás változás

Az egyik leggyakoribb funkcionális kiváltó okai a fejfájásoknak az időjárás változások. Ez általában együtt jár a légnyomás megváltozásával is, de módosul ilyen esetekben például a levegő negatív ion koncentrációja is. Ez jelentős kihatással van a többi között az idegrendszer működésére.

Stressz

A stressz, főleg a krónikus stressz, gyakorlatilag minden betegség tüneteit súlyosbíthatja. A stressz folyamat alatt az idegrendszeri és humorális folyamatok hatására kialakuló keringési változások érintik az agyi ereket is, így önmagában is kiválthat fejfájást, illetve a stressz lezajlása után is kialakulhat. A nyak, a tarkó izmokat és a trapéz izmot nevezik a lélek izmainak is. A lelki terhek hatására kialakuló stressz ezeknek az izmoknak a tónus növekedését okozhatja, ami reflexesen ugyancsak provokálhatja a fejfájást.

Éhség

A rendszertelen étkezés és étkezés kihagyása következtében a vércukor szint lecsökkenhet a szervezetben, ami gyengeség érzéssel, akár ájulás érzéssel, nagyobb csökkenés esetén remegéssel és fejfájással járhat. A munkához és életvitelhez alkalmazkodó és rendszeres étkezéssel megelőzhető.

Intézetünk fájdalom ambulanciáján a kezelések meghatározása előtt, a fájás okai között, ezeket a lehetséges okokat is megvizsgáljuk.

Amennyiben Ön is fejfájástól, migréntől szenved, keressen fel minketés vegye igénybe migrén kezelésünket
Ön is meggyógyulhat!
Fejfájás okai I. rész

Vélemény, hozzászólás?