Manuálterápia

A manuálterápia a kézzel végzett, speciális műfogások gyógyító rendszere. A módszer sok ezer év alatt fejlődött ki, a csontkovácsok, kiropraktorok sok száz emberöltőt átívelő tevékenysége során és a modern orvostudomány az orvosok és gyógytornászok által végezhető manuálterápiává fejlődött technikájával koronázta meg. Így fejlődött ki, az elsősorban mozgásszerv betegségek nagyhatású gyógyító módszere, ami különféle fájdalmak kezelésében is rendkívül hatékony.

A manuálterápiát végző orvosok és gyógytornászok először minden esetben manuális diagnosztikát végeznek, amikor tapintással és mozgatással átvizsgálják a beteg tartó és mozgató rendszerét, megkeresve a kóros eltérések eredetét. Ezután speciális műfogásokkal elvégzik a manuális beavatkozásokat.

A manuálterápia legfontosabb fogalma

manuálterápia kezelésaz úgynevezett izületi blokk, ami azt jelenti, hogy egy ízület mozgása egy vagy akár több irányba is korlátozottá válhat. Egy idő után a páciens reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását. A manuálterápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr turgorának megváltozása, de az izomtónus feszessé válása is segít a diagnózis felállításában.

A manuálterápiás orvos sokféle módszerből válogathat. Előfordul, hogy a páciens mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás- a manipuláció segít, van amikor a relaxáció és máskor az ízületek mobilizálása. Előfordul, hogy az izmokat, máskor a lágyrészeket kell kezelni, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait.

Naponta minimálisan 60 percet kellene mozognunk, legalább séta formájában. A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, az ülő életmód, a vázrendszer hektikus terhelése miatt egyre gyakoribbá válnak az idő előtti degeneratív mozgásszervi elváltozások. Az ülő foglalkozásúaknál nagyon gyakoriak a nyakcsigolyák és a felső háti csigolyák betegségei, amelyek komoly fájdalmakkal járhatnak, de hasonlóan gyakoriak a derékfájdalmak is.

A rendszeres testmozgás és a manuálterápia segítségével a mozgásrendszer leggyakoribb elváltozásai nagyobb részt megelőzhetőek lennének. Az eredmények fokozásában és tartóssá válásában elengedhetetlen a gyógytorna és a masszázs.

MILYEN PROBLÉMÁK ESETÉN HATÉKONY A MANUÁLTERÁPIA?

manuálterápia

Konzultáció és időpont kérés

Manuálterápiás kezelésünkkel kapcsolatban hívja rendelőnket a

+36(30) 937 3883-as számon, vagy kérjen időpontot online!

Időpontot kérek!

konzultáció - magénrendelés